♪♫♪
Nalaď svůj život do C dur, tam nejsou žádné křížky

Kompozice talíře - aby jídlo i dobře vypadalo

28. října 2012 v 19:04 | já |  Píšu
Asi jako se Sheldon Cooper necítí moc dobře, když mu někdo sedne na JEHO místo, já se necítím dobře, když má jídlo na talíři špatnou kompozici.
Kompozice talíře je velmi důležitá věda. Pokusím se vám vysvětlit základní principy.
Kompozice talíře se věnuje zejména hlavním chodům, které obsahují maso, přílohu, popřípadě oblohu a kečup nebo tatarku. Pravidla jsou jednoduchá a opravdu mi vadí, když je jídlo na talíři seskládané špatně, jsem z toho hrozně rozladěná.

Teď už tedy k samotné kompozici.
Zasádní a hlavní pravidlo je, že maso je vlevo a příloha vpravo. Pokud je u jídla zeleninová obloha, pak musí být vpravo nad přílohou. A kečup, nebo tatarka jsou vedle oblohy, tedy nahoře mezi masem a přílohou, nikoli však nad masem. Pokud je podáván kečup a tatarka dohromady, tak kečup je vlevo a tatarka vpravo.
Není to zas tak složité :-) Toto uspořádání je naprosto logické a praktické.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 pavel pavel | Web | 28. října 2012 v 19:24 | Reagovat

Přesně takhle to intuitivně dělám a tak tě příště mohu i pozvat a nerozladím tě.
Ale mám přesto k tobě výhrady: dala jsi mi špatně webku. :-D

2 pavel pavel | Web | 28. října 2012 v 20:00 | Reagovat

To pozvání platí. :-D

3 Vendy Vendy | E-mail | Web | 30. října 2012 v 12:21 | Reagovat

Jednu chvilku jsem měla pocit, že maso je vpravo. Ale ne, máš pravdu, je to logické - maso zleva, krájíš, přihrnuješ přílohu zprava.
Zelenina nebo dresinky nahoře.
Zajímavé, nad uspořádáním na talíři jsem pěkně dlouho nepřemýšlela. :-)

4 Lúx Lúx | Web | 1. listopadu 2012 v 20:26 | Reagovat

jojo, taky nad tím přemýšlím a maso je vždy vlevo a příloh mám vpravo. Klidně bych to měla i jako ty, ale někdy to mívám spíš tak, že obloha je nahoře sama (už sám název říká, žemusí být nahoře :D ) a kečup nebo tatarku mám teda někdy dole, mezi masem a přílohou... :)

5 diaboli diaboli | Web | 12. listopadu 2012 v 9:05 | Reagovat

jedna teorie tvrdí, že se v žaludku stejně všechno smíchá dohromady, takže proč  si to rovnou nenamíchat třeba už na talíři-a rovnou i s polívkou

6 Josef Houdek Josef Houdek | E-mail | 7. ledna 2013 v 16:13 | Reagovat

Co se týče kompozice, je samozřejmě v pořádku. Jedinou výjimku bych však připomenul, a to v případě omáček (guláš, svíčková), kdy příloha (knedlík) se servíruje vlevo a omáčka s masem v pravo - při zakrojení knedlíku nožem zprava přihrnete omáčku, přičemž při krájení masa levou ruku s vidličkou přenášíte nad přílohou. V opačném případě byste se při krájení / nabírání přílohy vystavili riziku, že si rukáv omočíte v omáčce.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Pozor ! Na blogu bydlí můj klavírní šnek ! KOUŠE !